Waterratten… maar na ruim een jaar toch nog geen zwemdiploma

Geplaatst op maandag 8 juli 2019
Afbeelding van kinderen in het zwembad. Pixabay

Je kent ze vast wel, kinderen die meer onder water zijn dan boven water. Echte kleine waterratjes. Ze durven alles, maken de gekste sprongen, springen salto’s, zwemmen zonder problemen in ‘het diepe’ en kunnen eindeloos onder water zwemmen. En een uitdagende bewegingssituatie gaan ze niet uit de weg. Geen wonder dat een ouder dan hoge verwachtingen heeft en denkt dat hun spruit wel snel leert zwemmen. Hun kind kán namelijk al zwemmen en heeft helemaal geen vrees. Maar niets blijkt minder waar…


‘Spiergeheugen’

Kinderen met totaal geen watervrees voelen zich erg vrij en comfortabel in het zwembad. Zonder problemen kunnen zij zich redden met hun zelf ontwikkelde zwemslag. Handig, want deze kinderen kunnen zich al ‘veilig’ voortbewegen in (diep) water. Alleen is het vaak onhandig dat de zelf aangeleerde zwemslag er moeilijk uit te krijgen is. De zwemslag zit al zo in het ‘spiergeheugen’ van het kind, dat het lastig is deze om te vormen naar een technisch juiste zwemslag. Tijdens de zwemles komt dat duidelijk naar voren. Deze groep kinderen zien vaak het nut niet in van een technisch goede enkelvoudige rugslag en schoolslag. Ze kunnen toch al zwemmen en zich redden in het water. Waarom zou je dan nog de ‘kikkervoeten’ moeten leren?


Waterrat

Klinkt op zich logisch. Maar deze waterratten zijn meestal liever met hun hoofd onder water dan boven water en dit kan het zwemtraject naar het zwemdiploma vertragen. Zeker als ze de noodzaak niet ervaren en voelen om technisch goed te leren zwemmen. De hoge verwachting van ouders kan ook tegenwerken als blijkt dat een kind toch erg lang over het aanleren van de zwemslagen doet. Het is daarom belangrijk dat zij weten dat een waterrat niet per se snel zijn zwemdiploma zal halen. Sterker nog, soms doen de waterratten even lang over een zwemtraject als de kinderen die gestart zijn met waterangst.